ویژگی کودکانی که از هوش مالی بالایی بهرهمند هستند
کودکانی که از هوش بالای مالی برخوردارند قادر هستند که در طول زندگی به بهترین نحو با مسائل مالی برخورد کنند. آنها در تصمیمگیریهای مالی بهتر از سایر همسنان خود عمل میکنند. در واقع این تصمیمگیریهای هوشمندانه، میتواند آنها را به موفقیتهای مالی زیادی برساند. هوش مالی تنها بر زندگی مالی افراد تاثیر گذار نیست، بلکه دید افراد را نسبت به موقعیت ها و مسایل گوناگون زندگی بهتر میکند و باعث کمال افراد میشود.
اهمیت تقویت هوش مالی در کودکان
امروزه دغدغه بیشتر والدین آینده مالی و زندگی اقتصادی فرزندان است. چرا که والدین توانایی همراهی کودکان خود را تا انتهای مسیر زندگی نخواهند داشت. در نتیجه آموزش تکنیکهایی که به استقلال مالی کودکان کمک کند اهمیت بیشتری پیدا کرده است. تنها روش از بین بردن چنین دغدغهای تقویت هوش مالی کودکان است. هوش مالی را میتوان از همان ابتدای زندگی و در دوران کودکی در کودکان تقویت کرد. با آموزش تکنیکهای تقویت هوش مالی به کودک میتوانیم او را برای آینده پیش رویش آماده کنیم.
یکی دیگر از مسائل مورد اهمیت والدین تحصیلات و آموزش کودکان است. در نتیجه علاوه بر تحصیلات،آموزش نحوه برخورد با مسائل مالی و تقویت هوش مالی به آینده درخشان کودکان ما کمک خواهد کرد. تقویت هوش مالی مانند بسیاری از مهارتها بهتر است از سنین پایینتر شروع شود. به این ترتیب تاثیرات این نوع از هوش درون ذهن ما ثبت شده و به بخشی از شخصیت ما تبدیل میشود.
تقویت هوش مالی در کودکان سنین مختلف
همانگونه که آموزش در کودکان در سنین مختلف روشهای متفاوتی دارد، هوش مالی را نیز باید با توجه به سن کودک و توانایی درک او آموزش داد. برای آموزش هوش مالی به کودکان در سن کم بهتر است کودکان را در شرایط مختلف اقتصادی بیازماییم. با قرار دادن کودکان در شرایط مختلف مالی به آنها کمک میکنیم تا به صورت ناخودآگاه هوش خود را تقویت کنند. آموزش هوش مالی به کودکان در سه رده متفاوت ذهنی و سنی قابل انجام است:
کودکان زیر ۶ سال
کودکان ۷ تا ۱۰ سال
کودکان ۱۱ تا ۱۴ سال
کودکان را با مفهوم پول آشنا کنید
اولین راه برای ایجاد درک در کودک شناساندن پول به او است. کودک باید درک کند که بین چیزهای رایگان و چیزهایی که باید برای آنها پولی پرداخت کنیم تفاوت وجود دارد. برای مثال پارک رفتن، بازی کردن، شادی و مهربانی مسائلی هستند که نیازی به خرج کردن پول ندارند؛ اما در مقابل آنها خریدن یک اسباب بازی یا خوراکی عملی است که باید برای آن پول پرداخت شود.
کودکان را با پس انداز کردن آشنا کنید
کودکی که به طور دائم به پس انداز کردن اندکی از پول غذا، عیدی یا حتی پول تو جیبی که از والدینش میگیرد تشویق میشود، مشکلات مالی کمتری در زندگی آینده خود خواهد داشت. بسیاری از جوانان ما با مشکلات مالی فراوان مواجهاند. درحالیکه یکی از دلایل این مشکلات نیاموختن فرهنگ پسانداز در کودکی است.همه ما با خاطرات شکستن قلک های سفالی خود بزرگ شدهایم. پس چرا ین حس را در کودکان خود تقویت نکنیم؟ شما حتی میتوانید برای فرزند خود قلک پلاستیکی تهیه کنید. اگر حس میکنید فرزندتان با قلک ارتباط نمی گیرد برای او حساب بانکی کودکان ایجاد کنید. مهمترین کار شما این است که از او بخواهید مقداری از پول هایش را ذخیره کند.
به کودکان خود بیاموزید که غذای خانگی بخورند
احتمالاً کودک شما نیز همچون تمام کودکان دنیا علاقه بیشتری به خوراکیها و فست فود دارد. اما برای تقویت هوش مالی در کودکان خود، سعی کنید تعادلی میان خرید تنقلات بیرون از منزل و خوردن خوراکی خانگی ایجاد کنید. برای مثال میتوانید قبل از مدرسه به فرزندتان خوراکی های خانگی بدهید و از او بخواهید مقدار کمتری از پول خود را صرف خرید از بوفه مدرسه کند. یا اینکه از کودک خود بخواهید پول باقیمانده را در قلک خود نگهداری کند و در پایان سال تحصیلی قلکش را باز کنید. با این کار به او اهمیت و تاثیر برنامهریزی مالی را نشان دادهاید. اینگونه فرزند شما تشویق میشود تا پول بیشتری را ذخیره کند
تفاوت کیفیت و کمیت را به آنها گوشزد کنید
ارزانی همیشه به معنای بهتر بودن نیست. به فرزندان خود بیاموزید که هنگام خرید کیفیت محصول را به قیمت آن ترجیح دهند. چرا که محصول با کیفیت را میتوانید برای مدت بیشتری استفاده کنید. به این ترتیب پس انداز بیشتری نیز خواهید داشت.
به کودکانتان درآمدزایی را بیاموزید
برای آموزش درآمدزایی می توانید کودک خود را با بازیهایی که نیازمند درآمدزایی هستند آشنا سازید. برای مثال بازی مونوپولی بازی مناسب تمام رده های سنی است و علاوه بر جذابیت پرورش دهنده هوش مالی کودکان است
از کودک خود بخواهید بودجه بندی کند و متعهد به آن باشد
زندگی کردن بر اساس بودجه موجود اولویتی است که علاوه بر تقویت هوش مالی کودکان موجب بهبود زندگی شخصی خود ما هم خواهد شد. پس به کودک خود بیاموزید تا قبل از انجام هر کاری ابتدا بودجه خود را بسنجد. برای مثال قبل از مسافرت،خرید و گذراندن وقت با دوستانش باید به پولی که در جیب یا حساب خود دارد فکر کند. اگر فرزندتان درخواستی از شما دارد که در سطح بودجه بندی شما نیست برایش توضیح دهید. این مسئله باعث میشود که بودجه بندی سرلوحه زندگی او قرار گیرد.
به کودکان اجازه دهید تا اشتباه کنند
یکی از تاثیرگذارترین راههای آموزش و یادگیری در کودکان، شکست خوردن است. به کودک اجازه دهید شکست بخورد. اگر به خوبی این فرزند شما پس از زمین خوردن از جا برخیزد و تصمیمات مالی مناسبی بگیرد. این به این معنا نیست که به کودکان اجازه دهید که دارایی شما را از بین ببرند. بلکه باید برخی فرصتهای کوچک و با ریسک را پیش روی آنها قرار دهید تا بدین ترتیب هوش مالی کودکان شما تقویت شود.
هوش مالی کودکان ؛ جمع بندی
تقویت هوش مالی، مانند سایر جنبههای هوش برای موفقیت در دنیای امروز ضروری است. کودکان نیز از این قانون مستثنی نیستند و برای اینکه آینده خوبی داشته باشند باید چنین مهارتهایی را فرا بگیرند. تقویت هوش مالی کودکان را میتوان یکی از مهم ترین وظایف والدین دانست و ما وظیفه داریم تا تمام تلاش خود را برای بهبود زندگی فعلی و آینده فرزند خود انجام دهیم.